Ajánló

A feledékeny kertészek növénye: a filodendron

Ez a magas fákra előszeretettel felkapaszkodó növény nem fényigényes, egy buzgó kertész a túl sok öntözéssel pedig könnyen tönkreteheti, szóval a feledékenység a filodendron esetében kifejezetten hasznos! Talán pont ezért tombol a fiatalok között a filodendronmánia; könnyen kezelhető és jól fotózható! Az instagramra feltöltött növényfotók alatt a hashtag (#Monstera) az élen áll. 

filodendron

Könnyezőpálma (Monstera deliciosa)

A Philodendron nemzetségbe közel 200 faj tartozik, néhányuk kedvelt szobanövény. A szobanövények szinte kivétel nélkül kúszónövények – kivéve a könnyezőpálmát. Ezek függőkosarakban nevelhető ámpolnanövények, de támasztékra is erősíthetjük őket. Érdekes, hogy a támasztékra futtatott növények levelei mindig nagyobbra fejlődnek csüngő formában nevelt társaiknál. 

A könnyezőpálma rendszertanilag igazából a kontyvirágfélék (Araceae) családjába tartozik. Latin neve monstera deliciosa, melyből a “monstera” leveleinek nagyságára utal, a “delicios” pedig ízletes gyümölcsére, ami nálunk sajnos nem terem meg.

A Viktoriánus korban vált kedvelt dísznövénnyé, de divatos volt a 70-es években is, most pedig ismét reneszánszát éli az urban jungle stílus térhódításával. 

A  filodendron igényei:

Amit szeret: az a laza szerkezetű, tőzeges talaj; a párás levegő, ezért gyakran permetezzük! 

Amit nem szeret: a pangó víz, tehát a földjét ritkán kell locsolni; a tűző napot; a nagyon árnyékos helyet.

A filodendron nem csak igénytelen, de még kiváló légtisztító tulajdonsággal is rendelkezik. Kivonja a levegőből azokat az ártalmas anyagokat, amelyeket a fabútorok kezelésekor használnak!

filodendron

Vigyázat! A filodendron mérgező növény. Nedve bőrre kerülve irritációt, hólyagos sérülést okoz. Bő szappanos vízzel lemosva általában enyhül az irritáció, ha nem, forduljunk orvoshoz!