mikulás virág
Ajánló

Mikor érzi jól magát a mikulásvirág?

Ugye nálatok is a mikulásvirág az adventi időszak egyik legszebb dísze? Ahhoz, hogy sokáig az is maradjon, jöjjön pár jó tanács!

A mikulásvirág, latin nevén az Euphorbia pulcherrima, vörös felleveleinek köszönheti népszerűségét, nem pedig virágainak, de ez szerencsére senkit sem zavar. Annyit azonban mégis köszönhetünk virágainak, hogy miattuk alakul ki a növény felleveleinek jellegzetes vöröses színe, virágzás híján ugyanis csak zöld levelek képződnek rajta.

Euphorbia-pulcherrima-mikulásvirág

A hideget kedveli, akár csak a mikulás!

A középkor óta népszerű mikulásvirágot valami furcsa oknál fogva a karácsonnyal azonosítják. Joggal hihetnénk, hogy a mikulásvirág a Mikulás szűkebb pátriájában, vagyis az Északi-sarkon őshonos, de nem. A meglepő az, hogy egy kifejezetten forró klímájú területről származik, nevesül Mexikóból és Közép-Amerikából. Napjainkban közép-, és dél-amerikai országokban Noche Buenának nevezik a növényt, ami karácsony estét jelent.

Annak ellenére, hogy Mexikóban az évi átlaghőmérséklet igen magas, 25-27 °C körül mozog, a mikulásvirág hidegkedvelő növény. Ezért aztán ne lepődjünk meg azon, ha a kertészetből a meleg lakásba hazaérve azonnal elkezdi eldobálni felleveleinek jelentős részét.

Mire ügyeljünk a Mikulásvirág vásárlásakor?

A kertészetek, de a szupermarketek is tele vannak ebben a szezonban nagyon olcsó mikulásvirágokkal. Elsőként győződjünk meg róla, hogy a növény egészséges. Ha már az üzletben lekókadni látjuk a levélzet alsó részét, akkor ne vegyük meg, bármilyen olcsón jutunk hozzá. Ha sok lehullott levelet látunk a föld tetején, szintén szerencsésebb, ha másik delikvens után nézünk.

mikulás virág

Egy mikulásvirág, két mikulásvirág… sok mikulásvirág

Több óvintézkedést is végrehajthatunk, ha hazaérünk növényünkkel:

  • Műanyagcserépből érdemes azonnal egy valamivel nagyobb agyagcserépbe átültetni, mégpedig komposzttal, marhatrágyával felturbózott jó minőségű virágföldbe.
  • Bár mikulásvirágot azért vesz az ember, hogy aztán színeivel jókedvet csempésszen a lakásba, nem árt tudni, hogy a 21 °C általában túl sok neki. Ez a növény hűvösön érzi jól magát, ezért az a szerencsés, ha nem a lakás legmelegebb pontjára helyezzük el. Radiátor fölött az ablakpárkányon, vagy a kandalló mellett semmi esélye, de nem szereti a huzatot és a száraz levegőt sem: ez a növény bizony kényes jószág! A legideálisabb hőmérséklet nagyjából 16-18 °C között van, olyan helyen, ahol sok fény éri. Legyünk őszinték, nincs könnyű dolga annak, aki jó helyet szeretne találni ennek a mexikói csodának!
  • A jó helyválasztás mellett kéthetente elvégzett tápoldatozással, párásítással és esővizes locsolással segíthetjük növényünket.

Városi legendák szerint a mikulásvirág mérgező, de a valóság az, hogy csak gyermekekre veszélyes, de csakis akkor, ha nagy mennyiségben, több kilót fogyasztanak el belőle. Bár ez csak extrém esetben fordulhat elő, mégis jobb, ha gyermekünk nem mikulásvirággal csillapítja étvágyát. Egyrészt megfájdulhat a hasa, másrészt nem azért vettük a szép, színes virágot, hogy Pistike megrágja, nem igaz?