argentin piros akác
Ajánló

Vöröslő dézsás szépség az Argentin piros akác

Hazánkban  a hazai kertbarátok körében egyre nagyobb népszerűségnek örvend az Argentin piros akác (Sesbania punicea). Sokan megpróbálják beszerezni ismerősöktől, a piacokról vagy akár az internetről is. Nagy népszerűségét légies, pillangós virágainakhosszan tartó nyílásának és szép lombjának is köszönheti. Hazája a messzi Dél-Amerika. Sajnos hazánkban nem télálló, így teleltetést igényel, ezt viszont nagyon könnyen megoldhatjuk.

argentin-piros-akac

Argentin piros akác

Az argentin piros akác egy lombhullató cserje, vagy igen kisméretű fa, maximum a 2 méteres magasságot érheti el. A növény levelei nagyon mutatósak, aprók és akác szerűek, 15 cm hosszú összetett párokban nőnek. Az akáchoz hasonlító korallpiros virágai már májusban megjelennek és egészen októberig kitartóan nyílnak.

Virágzása után rögtön megjelennek nagyon érdekes, kb. 10-15 cm hosszú magokat rejtő termései. A termések eleinte zöldek, majd ha megértek, barnára színeződnek, megszáradnak. Ha a magokat rendszeresen eltávolítjuk, a növényünk sokkal több virágot fog hozni és a virágzás is még tovább eltolható.

Nyáron kiültethetjük a kertbe is, ahol bőséges öntözést igényel. Dézsában tartva kicsit kevesebb gondozást igényel, de két hetente öntözzük meg alaposan guanos táppal. Kedveli a védett napos és meleg helyet. Talajban nem válogat, a legjobb neki az üde és enyhén nedves talaj.

Hogyan teleltesd az argentin piros akácot?

Teleltetése nagyon egyszerűen megoldható, mivel télen a növény lehullajtja a lombját, egy hűvös, fűtetlen pincében, garázsban is áttelel, a lényeg, hogy fagy ne érje. A leanderhez hasonlóan kell a téli hónapokban tartanunk. Nagyon kevés öntözéssel. Ha melegebb szobában tartjuk, természetesen több vizet kapjon. A tél végén metsszük meg a növényünket kb. 20-40 cm-es hajtásokat hagyva, így tavasszal nagyon szépen megdúsul. A földjét frissítsük fel vagy ültessük át.

argentin-piros-akac-teleltetes

Az argentin piros akác szaporítása

A legcélszerűbb szaporítási mód a magokkal történő szaporítása. A magokat érés után szedjük le a növényről. Úgy tároljuk őket egészen tavaszig, ahogy leszedtük.  Tavasszal, amikor a fagyveszély elmúlik, tehát május elején, kezdetét veheti az ültetés.

Célszerű a magokat nagyobb méretű, kilyukasztott aljú literes tejfölös poharakba egyesével bedugdosni. A földkeverék az ültetéshez legyen egy rész homok, egy rész bolti föld és egy kis rész komposztált marhatrágya. Mindenképp csak egy darab magot dugjunk a cserepünkbe, mert a kis növények hamar kikelnek és rendkívül gyorsan fognak növekedni. Ha több magot teszünk egy cserépbe, sajnos egy hónap elteltével már szét is kellene palántálnunk a növényeinket, ez pedig visszavetné csemetéinket a növekedésben.

Az akác csemete pár hónap leforgása alatt elérheti az 50 cm-es magasságot is. Télire a fagyok előtt vigyük be a lakásba. A csemetéket még teleltethetjük első télen egy melegebb, de világos szobában is. Az optimális hőmérséklet az első télen 15-20 c fok. Tavaszig csak akkor öntözzük meg, amikor a földje teljesen kiszárad. A fagyok elmúltával az ifjú növényt kivihetjük a lakásból, átültethetjük egy nagyobb méretű cserépbe és elkezdhetjük tápozni is. Fontos, hogy az első év után még nem kell megmetszeni tavasszal a növényt, csak akkor, ha alakítani szeretnénk. A legszebb formát akkor érhetjük el, ha alacsony törzses fácskává neveljük.

Az Argentin piros akác (Sesbania punicea) egyre gyakrabban beszerezhető a kertészetekben vagy a rendelős áruházakból. A növény nevelésének igénytelensége, hosszan tartó virágzása és elvarázsló szépsége is csábít minket arra, hogy beszerezzük ezt az új dézsás növényt a kertünk még színesebbé tétele érdekében.

Szerző: Bugyi Zsolt