felulvetes
Április

Felülvetés: mivel és hogyan csináld?

Tavasszal sokan találkozunk azzal, hogy helyenként kikopott a gyep, pótlásra szoruló részek vannak benne. Ilyenkor nem füvesítünk, hanem felülvetünk, azaz a meglévő állományt pótoljuk ki friss magokkal.

Ehhez a rendkívül fontos kerti tevékenységhez kértünk most hasznos tanácsokat Molnár Gábor Évától, “a füvesasszonytól”, a téma egyik legnagyobb hazai szakértőjétől. Éva szerint a sikeres felülvetés helyes sorrendje a gyepszellőztetés, fűmagválasztás, szórás és takarás… utána pedig tápanyagozás! De mikor érdemes felülvetni? Mi alapján válasszunk fűmagot? Milyen tápanyagokat preferál? Ezekről faggatuk a füvesasszonyt…

Fűmagválasztás

Nekem, és az általunk épített kertekben 2 fűmag család vált be igazán az elmúlt években: a Barenbrug (vékonyszálú pázsitot alkot) és a Johnsons (egy szélesebb szálú, mélyzöld fajta, ami az ősgyepekbe is jól beleolvad).

A Barenbrug fűmagcsalád

Tavaly tavasszal, a vetési szezonra egy új tagja érkezett a vékonyszálú pázsitot alkotó fűmag családnak: a BARENBRUG WATER SAWER fajtakeverék. A nádképű csenkesz két fajtája alkotja a 80 %-kát a keveréknek, ezzel ötvözve a szárazságtűrő képességet az puhatapintású pázsithatással. A vízhiányt annak köszönhetően tolerálja jól, hogy az angolperjeféléknél mintegy 7x-10x mélyebb gyökérzetet nevel az állomány nagy része. Ahol nem megoldott az ideális öntözés (automata vagy idő hiányában) jó szívvel ajánlom ezt a típust. A megerősödött állomány jól tűri a talaj felső rétegeinek vízhiányát, jól pótolhatóak vele azok a területek, ahol az öntözés hiánya miatt ment tönkre a gyep.

A Johnsons fűmagcsalád

Én csak széles szálúnak hívom, de igazából alig észrevehető ez a tulajdonsága egy meseszép zöld állomány esetében. A Johnsons állomány puha, selymes, park jellegű: öröm rajta mezítláb járni!
A keverékfajta alaptulajdonsága, hogy erősen zöld színű, ezért sokszor úgy vélik, hogy nem kell tápanyagozni olyan rendszeresen, mint általában a díszgyepeket. Ez azonban tévedés. Ha kimarad egyszer-egyszer a nádképű csenkesz keverék táplálása, nem fog túlságosan megharagudni, de a bevésett genetikai tulajdonságát előveszi, és szépen visszavadul az alapfajra: durva habitusúvá válik.
Vagyis, ha megakarjuk őrizni mindkét tulajdonságát:

  •  a mélyzöld színt, és
  • a mélyreható gyökérzetet,

akkor a természetes csapadék hiányt illik pótolni, és rendszeresen, évente legalább háromszor tápanyagozni, mert csak akkor őrzi meg díszgyep jellegét.

Alapszabály, hogy törekedni kell a saját fajtával való felülvetésre vagy, ha az nem ismert, akkor hasonló jellegű családot kell keresni. Egy nagyon finom, pázsit jellegű gyepet a Barenbrug fűmagokkal, míg egy
ősgyepes, erősebb állományt a Johnsons fűmag keverékekkel javaslok felülvetni. (Ha fajta váltásban gondolkodsz, akkor a gyepszellőztetést a szokásosnál erőteljesebben érdemes elvégezni, majd az egész területet felülvetni az új fűfajtával.)

Hogyan lesz sikeres a felülvetés?

Felülvetni gyepszellőztetéskor érdemes, amikor amúgy is készül egy morzsás felső talajréteg. Ehhez én minden esetben javaslom a talajjavítós földtakarást. Hiányában naponta 5-6 keltető öntözést kell 10-20 napig elvégezni, nehogy kiszáradjanak és tönkre menjenek a magok. Ha be vannak takarva DCM Vivimussal, elegendő napi 1-2 öntözés kelésig.

Miért nem földdel fedjük a magokat?

A legtöbb esetben nincs kéznél előkészített, fertőtlenített, csírátlanított, gyommagmentes föld. Ha a fűmagra nem ilyen „tiszta” földet szórunk, a kelesztő öntözéssel a gyom gyorsabban kibújik és elnyomja a zsenge
fűszálakat. Gyomirtani pedig az állomány 6 hónapos koráig szigorúan tilos a vegyszerforgalmazók ajánlója szerint.

Gyepszellőztetés, fűmagválasztás, szórás és takarás… utána pedig tápanyagozás!

Felülvetéshez a DCM Mix2  gyeptrágyát használjuk

Ez egy tökéletes univerzális tápanyag, mely szinte minden évszakban megállja a helyét. Azért kedvelem, mert szerves anyag tartalma is van, ami nem engedi a tápanyag kimosódását. Sok foszfor van benne, ami a gyökeresedést az
új magvetésnél segíti, és kevés a nitrogén tartalma, így a régi töveket nem serkenti hirtelen növekedésre, azaz össze tud érni az állomány. Vetés tetejére szórhatjuk.

Felülvetésen túl ajánlom azoknak is ezt a tápanyagot, akik nem kívánják a nyesedéktermelést fokozni.
Hiszen azt elszállíttatni macerás (zsákolás, tárolás, kihelyezés), komposztálni nagy helyigényű, és különben is minden vágással csak hordjuk le a talajról a tápanyagot.

Mivel a Mix2-nek köszönhetően nem hajt annyira a gyep, csak kicsit vágunk minden héten a fű tetejéből. Ráadásul nagyon szép haragos zöld színt biztosít a benne található magnézium a növényeknek.

Én azért szeretem, mert nagyon gyorsan készen vagyunk a gyepápolással, és lehet tovább folytatni a családdal töltött időt (nyáron és ősszel is ezzel tápanyagozom a saját kertem). Akinek nyaralója van, és csak kéthetente megy ki, szintén szeretni fogja, hogy nem nő túl a fű. Akár esőzések után sem dől el, megvárja a fűnyírást.

Mivel a tápanyagok közül a kálium van benne túlsúlyban, nagyon jó választás egész évben. Ha kicsi a kert, akkor egy zsákkal az egész év le van tudva! 

Ha eddig műtrágyával volt kezelve a kert, javaslom a talajélet egyensúlyának helyreállításához az EsstenceOrigo Sprint gyorsregeneráló alkalmazását is. Ez a gilisztahumusz kivonatot tartalmazó növénykondicionáló segíti a talajban élő patogének visszaszorításában és támogatja a tápanyagkörforgást biztosító jó mikroorganizmusok elszaporodását.

Sikeres felülvetést és egészséges szép gyepet kíván:
Molnár Gábor Éva
– a füvesasszony 

 Kiemelt kép: www.t-online.de