földimandula
Ajánló

A modern, egészséges étrend nagy kedvence, a földimandula a kertben

A földimandula (Cyperus esculentus L. sativus) hazánkban a 2010-es évben robbant be először, hatalmas népszerűsége a mai napig sem csökkent. Mégis nagyon sokan nem ismerjük ezt a rendkívül dekoratív és igen hasznos növényt, mely nem rokona sem a diónak, sem a mandulának, hanem egy nagyon mutatós, a fűfélék családjába tartozó növény, mely gumót növeszt. Sokan hívják tigrisdiónak és mandulapalkának is.

A növényt akár díszkertbe is telepíthetjük, mert annyira dekoratív a levele. A papyrus növény egyik rokona. Hosszúkás, vékony kb. 15-20 cm hosszú levelei nagyon szépek, enyhén bókolók. Levelei a májusi kihajtástól egészen az őszi betakarításig hosszan díszlenek. Nagy díszértékén kívül a gumóját  használják táplálkozási, gyógyászati célokra és halcsalinak.

csufa

földimandula ültetvény

Így termessz földimandulát egyszerűen!

Kora tavasszal kell a földbe helyeznünk 2-3 cm mélyre az apró, 2-3 cm nagyságú gumóit. Mivel nem télálló növényről van szó, mindenképp várjuk meg a fagyok elmúltát. A gumók a földből nagyon hamar kihajtanak és díszítenek is. Ha díszkertbe ültetjük, ügyelnünk kell arra, hogy legyen a növénynek elég helye. Oldalgumókat növeszt az egy éves növekedése alatt, épp ezért ki fog szélesedni körkörösen a növény, ha jól érzi magát. A többi növénytől, vagy a többi növény között kb. 50 cm távolságot tartsunk, hogy a földimandula ne nőjön bele a többi növényünkbe. A legjobb, ha a növényt, amennyiben szeretnénk kicsit nagyobb mennyiségben foglalkozni vele, hosszú sorokba ültetjük. A sorok közötti sortávolság lehet 100 cm, a növények közötti távolság pedig 50 cm.

Nagyon szereti a napos helyet. Lehetőleg olyan helyre ültessük, ahol a nap legnagyobb részében éri a nap. A másik nagyon fontos tényező a termesztésénél a víz. Ez a növény nagyon szereti a vizet, épp ezért, ha nyári meleg van, akár minden este alaposan megöntözhetjük a növényeinket. Kártevőivel én személy szerint az elmúlt 3 évben még nem találkoztam, ezért vegyszeres védekezést nem kell végeznünk.

csufa

A földimandula betakarítását ősszel, szeptember végén, vagy október elején akkor kezdjük el, amikor a növény zöld részei elkezdenek sárgulni, majd száradni. Egy ásóval kell kiszedni a földből. Apró gumóiról szedjük le az elhalt növényi részeket és alaposan tisztítsuk meg a földtől. A kis gumók betakarítása nagyon időigényes feladat, de megéri a sok fáradozást.

Tároljuk egy spájzban vagy egy pincében megfelelő, kb. 5-15C fok közötti hőmérsékleten. Egy ládába szétterítve tárolhatjuk a terményt. A nagyját feldolgozhatjuk, de mindig hagyjunk pár gumót a tavaszi újra ültetés idejéig.

A földimandula sokoldalú felhasználása

A földimandulának nagyon magas a keményítő-, fehérje-, és olajtartalma is, épp ezért igen tápláló. Száraz helyen akár évekig is tárolható. Fogyaszthatjuk nyersen, őrölve (liszt) vagy épp pirítva is. Ha a gumók nagyon kiszáradnak, egy kis víz használatával mindig visszaduzzasztva használjuk fel, mert csak így könnyű bánni az apró gumókkal. Íze nagyon hasonlít a manduláéhoz, talán nem annyira karakteres és kicsit édesebb is.  Ha a frissen felszedett terméseket alapos takarítás után egy turmixgépbe tesszük és leturmixoljuk, majd adunk hozzá egy kis tejet, máris fogyaszthatjuk a nagyon tápláló és finom mandulatejet. A gumókat felapríthatjuk vagy megőrölhetjük, ezt felhasználhatjuk ízletes sütemények készítésekor. A földimandulaliszt egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy gluténmentes!A terméseket erjeszthetjük is, ebben az esetben kiváló hatékonyságú pontycsali készíthető belőle.

A földimandula olajat hidegen sajtolják. Tulajdonságai minősége vetekedik az olívaolajéval. A kozmetikai iparban és az egészség megőrzésében is nagy szeretettel használják. Az olaja jó hatással van a bőrelváltozásokra, bőröregedésre és az ekcémára. Az olaj javítja a bőr hajszálér keringését, főleg a magas E-vitamin tartalmának és kedvező olajsav összetételének köszönhetően.

egészséges és finom a földimandula

A vitaminok közül megtalálható a gumókban a B-vitamin, E-vitamin és a C-vitamin is, így fogyasztása a téli hónapokban kifejezetten ajánlott. Magas az ásványi anyag tartalma is, a kálium-, foszfor-, cink-, és vastartalma. Magas rosttartalma miatt 100 g földimandula fedezheti egy ember napi rostszükségletének a felét, ezek a rostok segítik az emésztést és táplálják a bélflórát. Magas olajtartalma miatt 100 g nyers gumó fedezi egy felnőtt ember átlagos E-vitamin szükségletét. Magas még a magnézium és a B1,2,3,6-vitamin tartalma is.

Mint leírtam, a földimandula egy nagyon sokoldalú és sokféleképpen felhasználható növény. Érdemes vele foglalkozni és megéri a bele fektetett munkát. Mi biztos ezentúl is többet ültetünk a kertbe a nagyobb terméshozam elérése érdekében.

Szerző: Bugyi Zsolt