befőzés, lekvár, szamóca
Ajánló

Mentsd el a nyár ízeit!

Mentsük el a nyár ízeit a hosszú, szürke téli estékre!

Meghatározó gyermekkori élményem, mikor nyaranta a nagymamám magát nem kímélve, a tűző napon nekilátott az egész napos lekvárfőzésnek.
A gyümölcs tisztításában, aprításában nekünk, unokáknak is részt kellett vennünk, amihez emlékszem, egyáltalán nem fűlött a fogam, mert egy igazi könyvmoly voltam és éjjel-nappal csak olvasni akartam. De mivel tudtam, hogy aztán egész évben ezen a finom házi lekváron fogok élni – napi egy üveggel simán bevágtunk a testvéremmel – összeszedtem magam és kicsit én is kivettem a részem a munkából.

földieper

földieper pucolás

Ma már  van egy tizenegy éves fiam, elsajátítottam a sütés-főzés csínját-bínját, minden nap meleg étel kerül az asztalra, de a lekvárfőzéshez sokáig nem jött meg a kedvem.

földieper főzésre készen

Próbálkoztunk minndenféle boltban árult lekvárral, de valahogy meg sem  közelítették a hazai ízeket. És egyre jobban sajnáltam a kisfiam, hogy ezeken kell  felnőnie és hogy nem lehet  részese az élménynek, mikor az egész konyhát belengi a fővő gyümölcs illata.

fővő eperlekvár

Tavaly nyáron aztán párom némi unszolása után beláttam, nem mehet ez így tovább, igazi lekvárt akarok az asztalra! És elmondhatom, a két órás gyümölcspucolást leszámítva csodás gasztro-élményben volt részem, olyannyira végignyalakodtam kisfiammal az egész főzést, hogy a fejünk  búbjáig lekvárosak voltunk és alig vártuk a másnapot, hogy a reggeli zabkásánkat már a saját lekvárunkkal ízesítsük. Sajnos a lekvár  túl finomra sikerült és úgy rájártunk, hogy 3-4 hét alatt elfogyott az összes. Megint mehettünk a boltba lekvárért.

rebarbara

Idén már  résen voltunk, kiismerve saját lekvár – felvevő kapacitásunkat dupla annyi epret vettünk, aminek a feléből a jól bevált sima eperlekvárt főztük, a másik felét viszont gasztro kísérletekre hagytuk meg, amiből aztán csodálatos eperdzsem, rebarbarás és mentás eperlekvár született.

kész eperdzsem

 

Most már tudjuk, hogy innen nincs  visszaút. Ez még csak a kezdet! Nemsokára megérik a meggy, aztán a sárgabarack, már  számolom az üres befőttes üvegeket, elég lesz-e, vagy be kell még szereznem néhányat ahhoz, hogy egész évre megteljen a kamra. Ez az én nagymamai örökségem.

nyalakodás

lekváros üvegek ppolcon sorakozva