mindfulness
Ajánló

Meditáció ásóval – mindfulness a kertben

Daniel T. C. Cox angol kutató és csapata nemrégiben a szorongás és a depresszió gyakori előfordulása, valamint a természettől való eltávolodásunk közötti kapcsolatot vizsgálta. Öt eltérő lakóhelyet hasonlítottak össze annak alapján, mennyire sűrűn fordulnak elő természetes növények és madarak az egyes környékeken. Az összefüggés egyértelműen pozitív volt: azokon a helyeken, ahol több fa, virág és madár élt, észrevehetően alacsonyabb volt a szorongásos zavarok, a stressz és a depresszió előfordulási aránya.

Fontos: a vizsgálatban a szorongás és a depresszió előfordulási arányának 20-30%-os csökkenése azoknál mutatkozott meg leginkább, akik szívesen töltötték az idejüket különböző szabadtéri tevékenységekkel.  Vagyis a legtöbbet azzal tehetünk a mentális egészségünkért, ha testközelből tapasztaljuk meg a természetet – állapította meg az angol kutatócsoport és Vági Zsolt mentálhigiénés szakember

mindfulness, meditacio

A szakember legszívesebben mindenkinek receptre írná fel a szabad ég alatti aktív kikapcsolódást, de jó hírként leszögezi, nem kell feltétlenül túracipőbe bújni ahhoz, hogy a bőrünkön érezzük a természet gyógyító erejét. Talán meglepő, de az otthonunkhoz tartozó udvar (vagy akár az erkély is) tökéletes helyszín az úgynevezett mindfulness, vagyis a tudatos jelenlét gyakorlására.

 „Nagyon egyszerűen fogalmazva az egész napos multitaskingolás után engedélyezed az elmédnek, hogy kilépjen a pörgésből. A mindfulness állapotnak köszönhetően úgy fogod érzékelni a dolgokat, ahogy azok a jelen pillanatban vannak, ítélkezés nélkül”– mondta a szakember.

Az életmód-tanácsadó azt javasolja, a különféle művészeti tevékenységekhez hasonlóan használjuk a kertészkedést, a virágágyás kigazolását, a rózsa megmetszését, a levelek söprögetését arra, hogy elérjünk általuk a tudatos jelenlét állapotába.

„Mindegy, mivel foglalkozol a kertben, a lényeg, hogy kikapcsold az agyad. Úgy tapasztalom, ez sokaknál működik, többek között nálam is. A földhöz való közelség és az, hogy szó szerint látod a munkád gyümölcsét, teljesen más élményt nyújt, mint az irodában az Excel-táblázat.”

kert, meditacio

Az életmód tanácsadó szerint több oka van annak, hogy a kert ideális helyszíne a nyugati típusú meditációnak. Egyfelől a természetközelség, aminek az előnyeiről már korábban beszéltünk, a másik, hogy a kertészkedés a legtöbb embernek nem automatizmus, vagyis koncentrálni kell, oda kell figyelni, jelen kell lenni az „itt és most”-ban. Harmadrészt a kerti környezet nagyon könnyen és természetesen megteremti a lassú légkört, hiszen a rózsabokor metszése közben nem lehet rohanni.