illatos kúszónövény lakásba
Ajánló

A négy legjobb illatú kúszónövény lakásba

A növényeket nem csak azért tartjuk, mert szépek. Nagyon sok növény van, ami a szobában is tartható és ráadásul erősen illatos is. Vannak, amik hosszú hónapokig ontják az illatos virágaikat, de vannak olyanok is, amik a szürke téli hónapokban aranyozzák be kellemes illatukkal a napjainkat. A kúszónövényeket sokféleképpen alakíthatjuk, így szinte bárhová választhatunk a lakásba való illatos növények széles repertoárjából. Most ismerjük meg a négy legnépszerűbb, lakásban is tartható, illatos kúszónövényt.

illatos kúszónövény lakásban

1, Koszorúfutóka

Az első legnépszerűbb illatos növény a méltán közkedvelt Koszorúfutóka (Stephanotis floribunda). Nagyon dekoratív kinézetű kúszónövény, mely támasztékot igényel. Sötétzöld fényes levelei mellett a fehér színű, viaszos virágai is nagyon mutatósak. Virágzása idején esténként nagyon erős édes illatot áraszt. Személy szerint az egyik kedvenc illatom a növények világából. Áprilistól egészen augusztusig folyamatosan virágzik.

illatos szobanövény, koszorúfutóka

Koszorúfutóka

Gondozása, tartása, szaporítása

Szereti a magas páratartalmat, ezért esténként bátran megpermetezhetjük egy kis langyos vízzel a növény leveleit. A virágzási ideje alatt nem szabad a növényt elmozdítani vagy megfordítani, mert akkor eldobja a virágait. Ha van nagy helyünk, akár 4-5 m magasságot is elérhet. Ha viszont korlátozott a helyünk, egy drótkarikára futtathatjuk fel legegyszerűbben a növényt.

Virágzása után a növényt kb. a felére is visszavághatjuk, így kisebb helyet fog elfoglalni. Helynek egy világos ablak közelében lévő asztalt vagy ablakpárkányt válasszunk, ahol a közvetlen nyári napsütés nem éri. Nyáron bőségesen öntözzük, heti egyszer tápoldatozzuk meg, télen elegendő, ha csak akkor öntözzük meg, amikor a földje kezd kiszáradni. Szaporítása nagyon nehéz. Ha kísérletező szelleműek vagyunk, akkor hajtásdugványokat vágva próbáljuk meg a szaporítását.

2, Húsos viaszvirág

A második virág a Húsos Viaszvirág (Hoya Carnosa). Ez szintén egy nagyon könnyen kezelhető kúszónövény. Egy félárnyékos vagy világos helyen lévő szekrény sarkán nagyon sikeresen tartható. Dekoratív levelei nagyon húsosak, virágai pedig igen különlegesek. Félgömb alakban nyílnak a növényen és egészen extrém erős édes illatot árasztanak. Virágzása november és december hónapokra esik.

Illatos kúszónövény lakásban

Húsos viaszvirág

Tartása, gondozása, szaporítása

Szereti a hűvösebb klímát. Télen elegendő egy 15 C-fok körüli helyen tartani, hogy szépen virágozzon. Virágzása idején érdemes a virága alá a padlóra letennünk valamit, mert a növény sűrű nektárja a földre csöpög és elég nehézkes eltávolítani a felületről. Nem szabad a növényt sokszor átültetni, csak ha muszáj. Inkább legyen szűk a cserép, mert akkor sokkal szebben virágzik.

Nyári melegben néha kivihetjük a lakásból és lezuhanyoztathatjuk a növényt, ezt meg fogja hálálni. Nyári időben rendszeresen öntözzük és csak egy hónapban egyszer kapjon tápot, viszont télen alig öntözzük. Szaporítani áprilisban a legjobb hajtásdugványról.

3, Sokvirágú Jázmin

A harmadik virágunk a Sokvirágú Jázmin (Jasminum polyanthum). Ennek a kúszónövénynek az illata nagyon jellegzetes. A parfümipar is előszeretettel használja a legjobb parfümök előállításához. Nagyon gyorsan nő, így már fiatal korában is dúsan virágzik. Levelei esztétikusak, zöld színűek. A virágai bimbói sötét rózsaszín színűek, majd kinyílva hófehérbe váltanak át. Illata nagyon bódító.

illatos szobai kúszónövény

Sokvirágú jázmin

Tartása, gondozása, szaporítása

Neki is kapaszkodót kell állítanunk, szintén megfelel egy drótkarika. Hosszan tartó virágzása a téli hónapokra esik, januártól egészen áprilisig hozza tömegesen virágait. Egy világos ablak vagy egy világos szobasarok megfelelő számára. Nyáron 18-20 C-fok közötti hőmérsékletet kedvel, télen viszont elegendő számára a 15 C-fok körüli hőmérséklet.

Virágzás után májusban erőteljesen visszavághatjuk a növényt. Ekkor át is ültethetjük egy nagyobb edénybe. Májustól a szabadba is kirakhatjuk, ha van hozzá helyünk. Nyáron bőséges öntözést igényel, két hetente tápoldatozással. Télen viszont sokkal kevesebb vizet kell, hogy kapjon, néha hagyjuk megszáradni a földjét és tápot sem kell neki adnunk.  A tavaszi visszavágáskor hajtásdugvánnyal nagyon egyszerűen szaporítható. A levágott hajtásokat tegyük vízbe, ezek pár hét alatt kigyökeresednek és cserépbe is ültethetjük őket.

4, Brazil tölcsérjázmin

A negyedik kúszónövényünk a méltán népszerű Brazil tölcsérjázmin (Mandevilla Sanderi syn. Dipladenia sanderi). Nagyon dekoratív, örökzöld kúszónövény. Ovális levelei fényesek, nagyon mutatósak. Virágai általában rózsaszínek vagy fehérek és rendkívüli illatot árasztanak. A növény először felfelé törő hajtásokat fejleszt, majd oldalra hosszú indákat hoz, ezért támasztékot igényel.

illatos kúszónövény a brazil tölcsérjázmin

Brazil tölcsérjázmin

Tartása, gondozása, szaporítása

 A brazil tölcsérjázmin nagyon szereti a meleg és páradús levegőt, ezért, ha tehetjük rendszeresen zuhanyoztassuk le a növényt. A virágok az új hajtásokon jelennek meg és nagyon hosszú életűek.  A legtöbb virágot június-júliusban hozza. Nyáron 20-25 C-fokon tarthatjuk világos helyen, télen viszont 15-20 C-fok közötti hőmérséklet a legideálisabb a számára. Nyáron nagyon sok vizet igényel, minden második öntözésnél keverjünk az öntözővízbe alacsony koncentrációjú tápot. Télen viszont csökkentsük a locsolás számát, csak akkor öntözzük meg, ha a levele lankadni kezdenek. A növény hajtáscsúcs dugványról szaporítható, de szaporítása rendkívül nehéz.

A kúszónövények nagyon dekoratív kiegészítői lehetnek a lakásunknak, főleg, ha még nagyon kellemes illatot is árasztanak. A jó illat melegséggel és boldogsággal tölti meg a szívünket. A bőséges virágzás pedig sikerélményt és visszaigazolást ad a megfelelő gondoskodásról.

Szerző: Bugyi Zsolt

Kiemelt kép: gardendiyideas.com