Inspiráció

KÉSZÍTSÜNK TAVIRÓZSÁS DÉZSATAVAT A TERASZRA!

A dézsákat eredetileg a régi háztartásokban leginkább mosáshoz, fürdéshez, illetve különböző folyadékok tárolására használták, csak az „elvetemült” kert- és növénymániások kezdtek ezekbe később növényeket ültetni.

dézsató

Dézsató tavirózsával

Az ilyen edényeknek nagy előnye, hogy tökéletesen megtartják a vizet és ezt gyönyörűen ki lehet használni. Nézzünk most egy jó példát erre.

Minden kertben, teraszon, balkonon, tetőkertben találkozhatunk dézsás növényekkel. Ilyenek például a leander, a kefevirág, a citrusfélék. Kevesen tudják azonban, hogy helyigényes kerti tó helyett egy nagyobb fa, vagy műanyag dézsa, kerámia kaspó tökéletes otthona lehet például egy szépséges tavirózsának.

dézsató

dézsás tavirózsa – egy mini vizes élőhely kis helyen is hangulatos és különleges látvány lehet

Megszokhattuk, hogy tavirózsát, tündérrózsát, lótuszt leginkább kerti tavakban láthatunk. A helyigényes tavacskák kivitelezése viszont szinte lehetetlen egy teraszon, vagy kisebb erkélyen, mini kertben.

Ilyen helyre kínál kitűnő megoldást vizes ökoszisztéma kialakítására egy nagyobb, kb. 50 cm átmérőjű és 50-60 cm magas dézsa, ami tökéletes otthona lehet 5-6 évig is egy szép tavirózsának. Ezek lassan ugyan, de kinövik a dézsát, viszont tőosztás után ismét tartható bennük egy kisebb leválasztott gyökeres növényi rész. Persze télire őt is be kell vinni egy pincébe, vízben pihenni.

Ha a dézsából télire leöntjük a víz nagy részét (csak annyit hagyunk benne, amennyi épp ellepi a tövet), akkor az edénnyel együtt könnyen mozgatható és le lehet vinni a pincébe. Ezután már csak azt nem szabad elfelejteni, hogy időnként pótoljuk az elpárolgó vizet. A tavirózsák ugyanis akkor bírják a téli fagyot, ha legalább 80 centiméteres mélységű vízben vannak a talajfelszín alatt.

dezsakert1

dézsató – a tavirózsa mellett más vízinövények is jól megférnek a dézsatóban

Dézsás tavirózsánk gyönyörűen virágzó dísze lehet akár késő őszig egy kis terasznak, balkonnak is, anélkül, hogy tavat kellene kialakítanunk. Tehát, aki rajong ezekért a növényekért, illetve a vizes megoldásokért, helye viszont nincs egy saját tavacska létrehozásához, nyugodtan megpróbálhat összeállítani egy ilyen dézsatavat.

vizi rózsa