Ajánló

Növénytársítás: képes kalauz a legjobb növénypárosításokhoz

Légy profi a növénypárosításban ezzel a képes útmutatóval

A kertészkedés nagyszerű időtöltés, különösen nyáron, de sajnos néha elég frusztráló is lehet, ha a sok ráfordított energia ellenére a konyhakerted nem olyan lesz, mint szeretted volna. Próbálkoztál már a növénytársítással? Ez a természetes és egyszerű módszer tulajdonképpen azt jelenti, hogy olyan növényeket ültetünk egymás mellé, amelyek segítik egymás növekedését és egészségének megőrzését.

Lehet, hogy növényeid, zöldségeid, gyümölcseid nem úgy növekednek, teremnek, ahogyan szeretnéd, de mégsem szeretnél mesterséges eszközökkel beavatkozni, hogy a legjobbat hozhasd ki belőlük. Próbálkoztál már a növénytársítással?

Ez a természetes és egyszerű módszer tulajdonképpen azt jelenti, hogy olyan növényeket ültetünk egymás mellé, amelyek segítik egymás növekedését és egészségének megőrzését.

Az egyik legjobb példa a körömvirág és a sarkantyúka. Ha ezeket a kedvelt virágokat zöldségeid közé ülteted, konyhakerted nemcsak szebb lesz, de a virágok árnyékolják is majd a talajt és visszaszorítják a gyomok növekedését, miközben bizonyos kártevőket is távol tartanak.

Ugyanakkor vannak olyan társítások, melyek kifejezetten előnytelenek, azaz amikor két növény rossz hatással van egymásra. Például a paradicsom és a zöldbab. Persze nem azért, mert nem szimpatizálnak egymással, hanem a növények magasságkülönbsége miatt a paradicsom árnyékot fog vetni a kisebb méretű zöldbabra, ami a kevés napfény miatt nem fog tudni növekedni, teremni.

Az alábbi HomeAdvisor által készített ábra alapján nagyon egyszerű megtervezni, melyik növény mivel passzol a legjobban, és milyen társításokat jobb elkerülni.

novenytarsitas