lampionliliom
Ajánló

Lampionliliom-egy csupa bűbáj növény

Lakásunkba, de nyáron akár a kertünkbe is csempészhetünk egy kis keleties hangulatot ezzel az amúgy Afrikából származó bűbájos kis növénnyel. Íme néhány tipp a tartásához.

A lampionliliom (SANDERSONIA AURANTIACA) egy Dél-Afrikából származó kúszónövény. Sárga, lampionra emlékeztető virágait általában két éves kora után bontja.

lampionliliom

Tartása

Vázatartóssága miatt kiváló vágott virág is. Idehaza cserépben nevelhető, illetve a Gloriosa-hoz hasonlóan gyöktörzsét tavasztól őszig kertbe is kiültethetjük napos helyre – laza szerkezetű, jó víztartó képességű, ugyanakkor jó vízelvezetésű, azaz tőzeges talajba. Kedveli, ha mindig kicsit nyirkos a földje, de azért ne öntözzük agyon szegényt.

lampionliliom

Lampionliliom gondozása, öntözése

Mivel kúszónövény, így legalább kéthetente tápoldatozzuk a vegetációs időszakban annak érdekében, hogy megfelelően fejlődhessen és sokat virágozzon. Télen kevesebbet öntözzük, sőt akár pihentethetjük is úgy, hogy hagyjuk vissza húzódni a gyöktörzsébe.

 

a lampionliliom kúszónövény

Védekezés a kórokozók ellen

A Sandersonia-t megtámadhatják a viaszos pajzstetvek, illetve a gyapjas pajzstetvek. Ezek ellen olajos alapú, vagy felszívódó rovarölő szerekkel védekezhetünk.