Ajánló

Szeretnél sok-sok hagymást a kertbe? Íme egy profi ültetési terv!

Sokszor a kertet szerető emberek számára a hagymás virágok egyet jelentenek a tulipánnal, esetleg a jácinttal. Pedig a hagymások egy rendkívül változatos és nagy növény csoportot alkotnak, amivel könnyen egész évben színesebbé, illatosabbá és látványosabbá tehetjük a kertünket. Ehhez pedig elég, ha a következő néhány dologra odafigyelünk.

A legtöbb hagymás növényre érvényes, hogy általában a virágzásuk idején láthatóak, a nyugalmi időszakukban visszahúzódnak a talajba. Viszont egy jól átgondolt ültetési tervvel ez a tulajdonságuk teljesen kiküszöbölhető, s akár több évszakon keresztül is gyönyörködhetünk ezeknek a növényeknek a virágbőségében.

tavaszi-hagymasok-ultetesi-terv

Nárciszok Fotó: El blog de la tabla

Ültetési terv hagymásokhoz

A tavasszal virágzó apró hagymásokat célszerű a kert elejére vagy jól látható részére telepíteni (krókusz, jácint, csillaghagyma, hófény). Ilyen lehet egy sziklakert, a kerti ágyás széle. A legszebb hatást csoportosan ültetve érhetjük el, szabálytalan, természetes hatású foltokat kialakítva velük a kertben.

Vannak magasabb virágzású tavaszi hagymások is, melyek személy szerint nekem a legkedvesebbek a tavaszi kertben (tulipán, nárcisz, pünkösdi rózsa). Ezek a magasabb tavaszi hagymások nagyon jól mutatnak vegyes évelőágyban. Az évelő növények közé telepítve szabálytalanul szépen oldják a kötött formákat, s légies, természetes hatást adnak a kertnek.

Vannak nyáron virágzó hagymások is. Szintén óriási a repertoár és szinte végtelen lehet a színkombináció ebben az évszakban is. Ilyenek lehetnek például az előszeretettel ültetett díszhagymák, s a szinte minden kertben megtalálható liliomok is.

A tavasszal ültethető nyári hagymás és gumós virágokat keresd most a Kert Shopban: https://shop.kert.tv/viraghagyma-viragmag-159/viraghagymak-167

Az őszi és a téli virágzású hagymás és gumós növények sajnos nagyon ritkán találhatóak meg a magyar kertekben, pedig van választékuk bőven. A szürke hónapokban s az éppen elcsendesülő kertben is újra színt, életet tudnak varázsolni. Ilyenek például az őszi virágzású krókuszok, őszi kikerics, vetővirág.

Természetesen ne feledkezzünk meg a nem télálló egzotikus eredetű hagymás és gumós növényekről sem! Csak a legismertebbek a dália és a begóniák, melyek egy kis odafigyeléssel nagyon egyszerűen tarthatóak. Nyáron kitehetők a szabadba, télen pedig egy hűvös és fagymentes helyen nagyon szépen át is teleltethetők.

Most nézzünk meg pár hagymás és gumós növényt, melyet a saját kertemben is nagyon szépen tudok tartani, ezért bátran ajánlom őket mindenkinek.

Növényajánló hagymás virágokhoz

Tavaszi virágzású hagymás virágok:

Crocus (krókusz)

A sáfrányok zömmel tavasszal nyíló, hagymagumós, tölcséres vagy kerekded leplű, látványos porzójú és bibéjű növények. Minden évben virágozva a krókuszok kivadulnak, és lassan elszaporodnak a kertben. Magról könnyen szaporíthatók, s az ültetéstől számított harmadik vagy negyedik évben már virágzanak is. Természetes hatású kertekbe, fák alá és gyepbe is telepíthető, de a kert bármely zugában megtalálhatja a neki megfelelő helyet. Fontos, hogy sekély ültetést igényelnek! ( 3 cm )

tavaszi-hagymasok-ultetesi-terv

Fotó: El blog de la tabla

Tulipa (tulipán)

A tulipánnak számtalan fajtáját be lehet szerezni hazánkban, a színvariációk szinte végtelen. Nyugat-Európa első termesztett növényeként tartják számon. Nagyon fontos a tulipánoknál, hogy ha valamely fajta mellett döntünk, fel kell szednünk a hagymát, miután a levelek elszáradtak s száraz helyen kell tárolnunk őket az őszi kiültetésig. Ez azért fontos, ha szeretnénk a fajtát megtartani, mert így tudjuk hosszabb távon biztosítani azt, hogy a tulipán színe minél több éven keresztül az maradjon, melyet megvásároltunk. Ha a földben hagyjuk a tulipán hagymákat több évig általában megváltozik a színük, mely egy vírusbetegségnek köszönhető. Ezt a színtörést a tulipánok virágán azonnal észlelhetjük. Ez után a tarka virágú növény még pár évig szép lehet a kertben, de idővel elsatnyul s elpusztul. Ültetési mélységnél mindig vegyük figyelembe a hagyma nagyságát,  5-15 cm mélyre kell ültetnünk.

Nyári virágzású hagymás virágok: 

Liliom (Lilium), Dália, Kardvirág, Szellórózsa, Frézia, Begónia, Kána, Kála

Nagyon fontos a liliomoknál, hogy a hagymát kézhez kapva azonnal ültessük el őket, mivel nagyon hajlamosak a kiszáradásra. Valamennyi liliomfaj kedveli a tápanyagokban gazdag talajt. Friss istállótrágyát sosem szabad a hagyma ültető gödrébe tenni, mivel ennél a növénynél különböző betegségek forrása is lehet! Ősszel vagy tavasszal kell érett trágyával takarni a hagymákat rejtő talajt. Így természetes módon mosódik bele a talajba. Tavasszal virágzás előtt használhatunk műtrágyát. Ez alacsony nitrogén és magas kálium tartalmú legyen

hagymas-ultetesi-terv

liliom

A liliomot mindenképpen napos helyre ültessük, de nagyon fontos hogy a talajukat árnyékoljuk! Ez szerencsére könnyen megoldható egynyári növényekkel, ilyen például a petúnia melyet kiszórhatunk a liliomok közé tavasszal.

Télen kedvező a liliomnak ha takarjuk. Ezt a műveletet általában falombbal végezzük. Semmiféleképpen ne szalmával! A szalma nagyon jó hely a kártevőknek, egereknek és pockoknak is! Általános szabály a liliomnál, hogy az ültetési mélység a hagyma átmérőjének 3-szorosa legyen. Nyáron öntözzük őket bőségesen.

Őszi virágzású hagymás virágok:

Colchicum (őszi kikerics), Dália

Az őszi virágzású növények között most csak ezt az egyet emelném ki. Az őszi kikerics szereti a tápanyagban gazdag, nedves erdei vagy réti talajt. Ahogy neve is mutatja, ősszel (szeptember-október) virágzik, s tavasszal hozza nagy levelét és magját. A hagymákat legalább 15 cm mélyre ültessük el. Fontos, hogy tartsunk megfelelő távolságot köztük, mert tavasszal széles és nagy levélzetet növeszt. A növénnyel elővigyázatosan kell bánni mert minden része mérgező!!!! Viszont őszi virágpompája egyszerűen felülmúlhatatlan! Nagyon könnyen tartható növény, napra ültessük.

hagymas-ultetesi-terv

Őszi kikerics

Remélem ezzel a pár szóval s növénnyel Önök is kedvet kapnak a hagymás és gumós virágok telepítéséhez a kertben. Hisz ültetésük a tavaszi jó időben épp aktuális, virágzásuk pedig egyik kertből sem hiányozhat.

Bugyi Zsolt

Tavasszal ültethető nyári hagymás és gumós virágok most a Kert Shopban

virághagyma banner