Softguard növényvédelem
Kerti tanácsok

Őszi lemosó permetezés, növényvédelem – vegyszerek helyett kitozánnal

Szelíd növényvédelem rákpáncéllal?!

Tudom, úgy hangzik, mint valami a Gyaloggalopból, pedig a rákpáncélból kivont kitozánt már több évtizede nagy sikerrel használják a növénytermesztésben, ökológiai mezőgazdaságban.

Én magam is használom egy ideje a növények immunrendszerének erősítésére, és ilyenkor ősszel és tavasszal szoktam permetezni a SoftGuard nevű szerrel, amit szemmel láthatóan meg is hálálnak a növények, különösen a gyümölcsfák, ezért merem bátran ajánlani nektek ezt a terméket. Teljesen organikus szerről van szó, ha valaki ódzkodik a vegyszerektől, akkor is nyugodtan tudja használni. Az őszi lemosó permetezés menetéről itt találod videómat: Őszi lemosó permetezés

Hogyan erősíti az immunrendszert a kitozán?

  • Mivel a kitin a baktériumokhoz, gombákhoz és rovarokhoz kapcsolódik, így azt a növény idegen élőlényként, vagyis támadásként éli meg annak jelenlétét.
  • Ezáltal a kitozán a növény védekező rendszerét fokozza. Ez azt jelenti, hogy olyan alvó géneket aktivál a kromoszómán, amelyek csak ebben a specifikus “harci” helyzetben szükségesek.
  • Hasonló immunreakciót vált ki a Trichoderma vagy a Mikorrhiza gomba is a növényből.
  • A kitozán egy szerves molekula, mely ugyan úgy a fotoszintézis során létrejött glükóz “LEGO” elemből épül fel, mint szinte minden az élővilágban, vagyis hasznos tápanyag a növénynek számára.

Ha olvasnál még a kitozánról, a Wikipédián itt írnak róla – sajnos csak angolul: https://en.wikipedia.org/wiki/Chitosan , most pedig jöjjön a videó, melyben bemutatom, én hogyan használom a kertemben ezt a nagyon hasznos szert.

Ha érdekel, nálunk még sok infót találsz és meg is tudod rendelni:

softguard kitozán alapú növényi immunerősítő

Ha tetszett a videó, ne felejts el feliratkozni a Kert TV youtube csatornájára, hogy mindig azonnal értesülj a legfrissebb videókról!

A facebook oldalunk pedig egészen nagyszerű! Gyere és légy a közösségünk tagja:

facebook.com/otthonakertbentv