Ajánló

Cuki pozsgások hódítanak az interneten: a buborékos, a delfines és a nyuszis

Japánból indult és az internet révén már az egész világot megfertőzte a  különleges kinézetű, valamilyen ismerős tárgyra, élőlényre hajazó pozsgások imádata. Nem meglepő, ha jobban belegondolunk, hiszen ki ne örülne néhány aranyos, ugrándozó tapsifüles látványának a lakásában? A gyerekek is lelkiismeretesebben gondozzák talán az ilyen különleges kinézetű növényeket. Most bemutatjuk a  3 legnépszerűbb növényt, amit már mi magunk is be tudunk szerezni az internetes rendelős oldalak segítségével. Az első ilyen érdekes kinézetű növény a

Haworthia Cooperi (Szemölcsliliom)

Ezt a növényt nagyon sokan úgy is hívják, hogy buborékvirág. A neve nagyon találó, mert több olyan faja is van, aminek a levelei megszólalásig hasonlítanak egy felfújt buborékhoz. Kis termetű pozsgás növény, a magassága nem haladja meg a 15-20 cm-t. Az alacsony termetű fajoknál figyelhetünk meg a levelek szélein és végein egy átlátszós részt, ezek az úgynevezett ablakok. Ezek az úgynevezett ablakok arra szolgálnak, hogy kint a természetben a növény magassága miatt a homok gyakran eltemeti a növényt, ebben az esetben ezek a kis átlátszó ablakok még kilátszanak a földből, így elvezeti a fényt a növény többi részéhez, mint egy kis ablak.

szemolcsliliom-buborekvirag

A szemölcsliliom gondozása nem igényel semmilyen szakértelmet. Télen 10-15 fokos helyen tartsuk egy világos ablakpárkányon, és 3 hetente öntözzük csak meg. Tavasszal, a fagyveszély elmúltával szereti, ha a cserepe kikerül a szabadba. Ilyen esetben tűző naptól védett helyre tegyük a növényünket, mert a nyári forróságtól a kis levelei könnyen megperzselődhetnek vagy elszíneződhetnek. Egy félárnyékos hely lesz a legideálisabb a számára. Nyáron kaphat több vizet, de mindig várjuk meg, hogy a növény földje kiszáradjon, csak azután öntözzük meg. A földje legyen homokos és sóderes egy kis rész jó minőségű kerti földel elkeverve.

A szemölcsliliom szaporítása szinte már gyerekjáték. A növény az évek elteltével igen szép telepet alkothat az oldalhajtásaival. Ezeket az oldalhajtásokat kora tavasszal leválasztva és külön becserepezve már nyárra új növényt nevelhetünk. Magról is szaporítható, a magokat az internetről szerezzük be.

Nagyon szép fajai a Haworthia Cymbiformis (Csónakos szemölcsliliom), Haworthia Retusa, Haworthia Emelyae, Haworthia Mirabilis és a Haworthia Springbokvlakensi. Ezeknek a fajoknak a levele mind nagyon hasonlít a kis buborékokhoz. Egy nagyon szép spirálisan elrendeződő fajtája a Spiral Aloe, és nagyon különleges, már már bizarr megjelenésű a Haworthia Truncata

Delfines pozsgás

A második nagyon kedves megjelenésű növényünk a Senecio Peregrinus, amit nagyon sokan csak delfin növénynek neveznek. A levelei nagyon meglepő alakúak, hiszen úgy néznek ki, mintha több tucat delfin épp most ugrott volna a víz felszínére. Ez a növény egyszerűen nagyon édes!

delfines-pozsgas

Fotó: gardengoodsdirect.com

A növény a pozsgások széles családjába tartozik, így azt sem bánja, ha néha elfeledkezünk róla. Nem kíván nagy odafigyelést. Egész évben tartható egy világos ablakpárkányon. Nem viseli el a huzatot, ha nagyon huzatos helyre tesszük, eldobálhatja a szép leveleit. Magassága kb. 15-25 cm között változhat. Csak akkor kell megöntözni, ha a földje teljesen kiszárad. A kaktuszoknak való földkeverék ideális közeg a növénynek. Télen kb. 15-20 fokon tartva érzi magát a legjobban.

delfines-pozsgas

Fotó: twitter.com/kao77neko/status/845508780980822020

A delfinnövény szaporítása a növényi szárak dugványozásával lehetséges. Kora tavasszal vágjunk le egy-két ágat a növényről, ezek legyenek kb. 10 cm hosszúak, amiket egy külön cserépbe dugványozunk. Öntözzük rendszeresen, mindaddig, amíg meg nem gyökeresedik, ez kb. 3 hét. A gyökeresedés alatt is gondoskodjunk a megfelelő vízelvezetésről, nehogy a dugványaink rothadásnak induljanak. Amikor a dugványok elkezdenek hajtani, csökkenthetjük az öntözések számát.

Nyuszis pozsgás

A harmadik érdekes külsejű pozsgás a Monilaria Obconica, amit nagyon sokan csak nyuszi virágnak hívnak. Első látásra talán nem kelti fel az érdeklődésünket, mert nagyon apró, de ha szemfülesek vagyunk és jobban megnézzük, nagyon hamar beleszerethetünk. Ennek a pozsgás növénynek a kinézete nagyon hasonlít a kavicskaktuszokéra, de közben úgy néz ki, mint ha egy kis fatörzs mögül egy nyuszi feje és két füle kukucskálna ki. Nagy kedvence lehet a gyerekeknek húsvétkor.

nyuszis-pozsgas

Fotó: BoredPanda

A növény kinézete nagyon szokatlan, az alsó részei mind elfásodnak, a  tetején jönnek ki a kis nyuszikra emlékeztető zöld részek. A növény magassága csak 10-15 cm, így elég aprócska, de az évek haladtával  kis oldalhajtásaival szép telepet alkothat.

nyuszis-pozsgas

Fotó: BoredPanda

Télen a legideálisabb hőmérséklet a számára 15-20 C-fok. Egy világos ablakpárkányon egész évben a lakásban is maradhat. Sokszor elég, ha csak permetezővel permetezzük meg, annyira kevés vizet igényel, ugyanis a növény megvastagodott részeiben elraktározza a vizet. Csak akkor öntözzük, ha a földje teljesen kiszárad. Az ültetőközeg teljesen vízáteresztő legyen, homokos, kavicsos és sóderes.

A nyuszis pozsgás szaporítása a növény szétválasztásával történhet áprilisban és májusban.

Szerző: Bugyi Zsolt