örökzöld örökzöldek
Ajánló

Mitől lesz örökké zöld az örökzöld?

A tuják, fenyők és más örökzöldek esetében számos fals információ kering szájról-szájra, de internetszerte is csupa ellentmondásba ütközik az ember, ha elkezdi kutatni a témát. Ezeknek járunk most utána!

Valóban szükség van-e növényvédelemre és extra tápanyagra, vagy mindez csupán egy újabb úri huncutság, amivel le akarnak húzni?

Sajnos a köztudatban még mindig az él, hogy az örökzöldeket nem kell babusgatni, ültetés után nyugodtan az égiek kegyelmére lehet bízni, úgyis túlélnek bármit. Ez azonban nem igaz. Sőt!
A klímaváltozás egyre kiszámíthatatlanabbá teszi az időjárást, ami számos kihívás elé állítja a tujaféléket is. A szélsőséges viszonyok között pedig egy legyengült, tápanyaghiányos növény nem tud megküzdeni a kártevők szívogatásával, vagy a gombás betegségekkel. Ezért is egyre gyakoribb kérdés a kertészek felé, és a kertészkedős Facebook csoportokban, hogy mit lehet kezdeni a sárguló-barnuló örökzöldekkel?

örökzöld betegség

Sárguló, barnuló tuja sövény

Ha időben elcsíped, akkor még van esélyed, de inkább a megelőzésre fektesd a hangsúlyt. Egy idősebb növénybe már sok évnyi munkát és jelentős összegeket fektettél, ezért se mindegy, hogy hagyod-e veszni. Épp úgy, mint bármely növény, az örökzöldek is kiélik a talajból a tápanyagokat. Ha nem pótlod rendszeresen, el fog fogyni és a növényeid éhezni fognak. Ez a sűrűn ültetett egyedeknél hatványozottan igaz, hiszen egymás elől is „eleszik” a talajban található tápanyagokat.

Az örökzöldek esetében is fontos, hogy nem csak a növényt kell etetni. A legjobb megoldás visszanyúlni a természethez, és a talajélet erősítésén keresztül táplálni a növényeket is. Így komplex ásványianyag és nyomelem formációkhoz juthatnak, az egyoldalú műtrágyázás helyett. Ez segít a maximális tápanyaghasznosításban is, hiszen az örökzöldek gyakran szimbiotikus életközösséget alakítanak ki a talajban található jó gombákkal (pl. a mikorhizza gomba), amelyek segítenek a tápanyag és nedvesség felvételben és immunizálják a növényt. A cikk második felében pontos útmutatást kapsz hogyan is tudod preventíven megóvni az örökzöldjeid!

Formázás, nyírás: nem szárad vissza tőle?

Az örökzöldek azon kevesek közé tartoznak, amit nagyon is lehet formázni, nyírni. Még egy fenyő is jó néven veszi, ha néha megmetszed. Szépen besűrűsödik tőle. A nyírás karbantarthatóvá teszi a növényt: permetezhető méretű marad, ha nem engeded az égig, és ha néha levágsz egy-egy keresztben növő ágat, a belsejét is könnyebb lesz kitakarítani.  A nagyobb metszéseket most tavasszal célszerű elvégezni, hogy a nyáron legyen ideje szépen visszasűrűsödni. Ha eddig nem nyírtad és most kicsit merészebben hozzányúlsz nem lesz baja, de lehet, hogy kell 1-2 év, hogy teljes pompájában mutatkozzon. Ettől függetlenül bátran tetejezd le és ritkítsd meg, hogy kezelhetővé váljon.

Kell-e öntözni a tujaféléket?

Van behúzva csepegtető, azzal szoktunk vizet adni neki.”- remek módszer arra, hogy felszoktasd a növény gyökereit a felszínhez, és ne legyen stabilitása. A csepegtető öntözést maximum az ültetést követő 1-2 évben szabad használni, ha már megeredt a növény arra kell ösztönözni, hogy minél mélyebbre nyúljon le a gyökereivel, ahol vizet talál magának és erős alapot növeszthet. Különben egy erősebb szélvihar akár ki is döntheti az instabil növényeket. Márpedig hidd el, nem egy szívderítő látvány egy 5 méter magas kidőlt tujasor.
A legjobb megoldás, ha csinálsz öntözőtányért, és időjárástól függően hetente 1-2 alkalommal alaposan beöntözöd vízzel. Így nem a felszínen fogja keresni a vizet, és nem is szárad ki!

Az örökzöldek gyógyítása

Ha megjelennek a sárgás-barnás elszíneződések gyanakodni kell a gombás betegségekre. Fontos megkülönböztetni a természetes levélhullást, és a betegséget. Előbbi jellemzően a növény belső, fénymentes részein lelhető fel. Itt a funkcióját vesztő levélzet szépen elhal a napfény hiányában. A beteg növények esetében viszont nem csak belül, hanem a külső részeken is, akár egész ágak is elszáradhatnak. Ezeket első lépésként ki kell metszeni, hogy ne tudjon tovább terjedni a betegség. (ha nem szoktad, ilyenkor célszerű a belső ágak letisztítását is elvégezni, hogy az
elágazásokon fennakadó levelek ne adjanak otthont a kártevőknek)

tuja belső tisztulása

tuja belső tisztulása

Ha ezzel megvagy, jöhet egy vegyszeres, gomba elleni kezelés. Ehhez a gazdaboltban fognak tudni adni megfelelő, forgalomban levő vegyszert. Sajnos ez ilyenkor nem úszható meg. Az esetek döntő többségében egy ilyen kezelés elegendő, ismételni már lehet bio megoldásokkal is, mint a Garden Mix örökzöld lombtrágyával. 

Ez a szer hatékonyan juttatja be a szövetekbe a gombabetegség ellen a rezet, így a növény sokáig vissza tudja verni a fertőzéseket. Aminosavaival pedig azonnali segítséget nyújt a legyengült növény számára. Egészséges növények esetén elegendő évente 2×2 kezelés (tavasszal és ősszel) a Scudoval. Beteg növény esetén javasolt egy 3 alkalmas kúra, 2 hetente kijuttatva.

beteg örökzöld

oszlopos kékeszöld Cupressocyparis leylandii ‘Blue Jeans’

Az örökzöld koktél

Növényeid vitalitásának megőrzéséhez évente 2 alkalommal (tavasszal és ősszel) érdemes kikeverned az Örökzöld koktélját, ami táplálja az örökzöldjeid, támogatja a talajéletet, és segít a prevencióban is.

A koktél összetevői:
– az Amalgerol, amit növényi C vitaminnak is szoktak hívni, igazi nagyágyú az immunizálásban
– a Smaragd Extra Mg– ami noha műtrágya, nagyon sok magnéziumot tartalmaz, amikifejezetten segíti a gyökérzet növekedését, és az örökzöld markáns zöld színének megőrzését
– és a HuminGarden Plus, ami egy granulált humusz. Kiválóan oldódik vízben, ezért könnyű használni a növények táplálásában, rendkívül magas huminsav tartalommal.
A koktél összetevőit kedvezményes csomagban itt tudod egyben megvásárolni!

Ha nem gondoztad eddig az örökzöldeket, és össze van körülöttük tömörödve a talaj, a koktél beöntözése előtt egy fúróval nyugodtan lazítsd meg a talajt a törzs körül, hogy le tudjon szivárogni az értékes tápanyag. Majd egy jó nagy adag vízzel segítsd a tápanyagok felszívódását.

A koktélos kezelést évente 2 alkalommal elvégezve, garantáltan életerős, egészséges örökzöldjeid lesznek. (A beteg állományt kúraszerűen beöntözéssel havonta támogasd a gyógyulásban.)

Még több hasznos információ az örökzöldek ápolásáról, Molnár Gábor Éva weboldalán!

Kiemelt kép: www.herold.at/blog