milyen örökzöldet a tuja helyett
Ajánló

Milyen örökzöldet ültessünk sövénynek a tuja helyett?

Sokan szeretik a tuját, szinte nem volt olyan kert korábban, ahol nem volt megtalálható. Az utóbbi években viszont látványosan megfogyatkozott a száma, ennek több oka is van. Az egyik, hogy az emberek nem szeretik, ha minden kertben ugyan az a növény van, ezért szerették volna kiváltani valamivel, ültetni helyette valami mást. A másik oka az időjárás változással megjelenő kártevők és betegségek, sajnos ezek megtizedelték az állományt. 

A tünetei mindkettőnél száradás és a zöld növényi részek látványos barnulása, melyről itt olvashatsz részletesebben: Segítség, barnul a tujasövényem!

 Megpróbálkozhatunk a tujáink megmentésével, de ez nem mindig sikerül. Permetezhetjük rovarölővel, eltávolíthatjuk az elszáradt részeket, de még a gondos kezelés ellenére is előfordulhat, hogy meg kell válnunk szeretett növényeinktől. Ilyen esetben érdemes elgondolkozni, hogy mit is ültessünk a helyére, mivel lehet kiváltani a tuját.

Mit ültessünk a tuja helyett?

Bemutatom azokat a legjobban tartható örökzöld növényeket, amiket tuja helyett ültethetünk a kertbe, mert megjelenésükkel hasonlítanak rá, vagy épp nagyon jó, sűrű sövényt nevelhetünk belőlük.

Közönséges tiszafa (Taxus Baccata):

A tiszafa egy nagyméretű, sűrű ágrendszerű, örökzöld bokor, aminek a kifejlett magassága elérheti a 10-12 m-t is. Rendkívül lassú növekedése van. Lombja nagyon mutatós, sötétzöld, kb. 2 cm-es rugalmas tűlevelei vannak, amik nem szúrósak. Mivel kétlaki növény, vannak nőivarú és hímivarú egyedei. A nőivarúak nagyon szépek, mert mutatós piros bogyókat nevelnek. A bokra is igen szélesre nő, így helyigénye nagy.

Kiválóan ültethető a tuja helyett, amennyiben sövénynek szánjuk minimum 2 m-es tőtávolsággal egymás között, de szoliterként is csodásan mutat. Öntözést csak fiatalon igényel, ha már szép, erős növény, nem kell különösebben öntöznünk. A napos és a félárnyékos helyet kedveli.

Vannak még nagyon szép fajtái, amik szintén jól alkalmazhatóak ebben az esetben. Ilyen az Oszlopos tiszafa (Taxus battaca Fastigiata), ami a nevéből is adódóan karcsún felfelé törő fajta, a sárga változata, az Aranyszínű oszlopos tiszafa (Taxus battaca Fastigiata Aurea) is igazán különleges. Nagyon mutatós még  sűrű lombjának és sötétzöld leveleinek köszönhetően a Tiszafa kúp alakú fajtája (Taxus battaca Overeynderi).

Tiszafa-soveny

Közönséges tiszafa sövény Fotó: commons.hortipedia.com

Rakéta boróka (Juniperus virginiana Skyrocket):

Nagyon szép örökzöld növény, de ez elsősorban  az első 15 évre jellemző. Sajnos idősebb korában megtámadhatják a boróka pajzstetvek, amik ellen kiválóan védekezhetünk felszívódó rovarölőszer permetezésének alkalmazásával. A rovarölős permetezésre akkor van szükség, ha észleljük, hogy az egyes ágai girbegurbán hajlanak ki a sűrű koronából.

Fiatalon nagyon szép, szabályos, karcsú alakú, felálló ágrendszerű és ezüstszürke színű. Kifejlett korában elérheti a 6-8 m-es magasságot. 1.5 m-es tőtávolságra ültessük egymástól, ha sűrű sövényt szeretnénk belőle nevelni, de szoliterként is feltűnően mutat. Tűző napra ültessük, öntözést csak ritkán igényel. Nagyon szép fajtái még erre a célra az Oregoni boróka oszlopos fajtája (Juniperus scopulorum Moonglow) és az igen különleges megjelenésű Oszlopos virginiai boróka (Juniperus virginiana Pseudocupressus).

raketa-boroka-soveny

Rakéta boróka sövény

Örökzöld ezüstfa (Elaeagnus pungens):

Nagyon látványos, mégis ritkán ültetett örökzöld dísznövény. Tuja helyett kiváló választás, mivel ugyanakkorára nő, mint a tuja és a gondozása sem igazán nehezebb. A kb. 30 cm-es hajtások végét a növényen májusban és szeptemberben is csípjük vissza, így a növényünk nagyon szép és sűrű növekedésű lesz, a kiálló ágakat bátran vágjuk vissza. Kékeszöld levelei nagyon szép látványt nyújtanak a kertben. Mivel viszonylag széles cserje vagy kisebb fa, az ültetési távolság legyen meg 2 m.

Az örökzöld ezüstfa nagyon jó szárazságtűrő, a nyári tűző napot is jól tolerálja, és csak a száraz időszakokban igényel öntözést. Nagyon szép fajtája a Tarkalevelű szúrós ezüstfa (Elaeagnus pungens Maculata). Nagyon lassú növekedésű bokor, mely igen kuszán növekszik. Fő díszértékét a 10 cm hosszú és 3 cm széles aranysárga-zöld színű levelei adják. Szintén jól ültethető sövénynek, vagy szoliterként, zöld háttér előtt nagyon megkapó látványt nyújt.

Elaeagnus-pungens-soveny

Elaeagnus pungens sövény

Kerti korallberkenye (Photinia x fraseri):

A korallberkenye is egy nagyon jó választás a tujasövény kiváltására. Legnagyobb díszértéke ennek az örökzöld növénynek a kora tavaszi lombja. Kihajtáskor az új levelei korallpiros színűek, melyek később bronzossá válnak, ezzel igen élénk színeket hozva a kora tavaszi kertbe. Ezek az élénk színek úgy 1 hónapig tartanak, de szép zöld lombja is nagy díszértékkel bír. Áprilisban hozza fehér virágait, mely után ősszel piros bogyók jelennek meg, melyek sokáig díszítenek a növényen. Kifejlett magassága elérheti a 3 m-t.

Napos hely az ideális a kerti korallberkenye számára, nyáron bőségesen öntözhetjük. Metszeni nem igazán kell, de tavasszal az elhalt ágait metsszük le, esetleg ritkítsuk meg, hogy a cserje kellően szellőzhessen az ágai között. Ha levélfoltosság vagy levélhullás jelentkezik, esetleg lisztharmat, akkor az ezekhez megfelelő védekező vegyszerekkel permetezhetjük a növényt.

kerti korallberkenye sövény

Kerti korallberkenye sövény Fotó: www.pracbrown.co.uk

A tujasövény kiváltásához szinte számtalan lehetőség van, ültethetünk olyan cserjéket, melyek bogyókkal díszítenek, így menedéket és élelmet adnak a madaraknak, vagy épp olyan virágzó cserjéket, amik vonzzák a lepkéket és a méheket, így védve a természetet. Bárhogy is döntünk, a választás mindenképp jó lesz. Ne hagyjuk a növényeinket szenvedni a kertben, ha a tujának mennie kell, kísérletezzünk, ültessünk valami mást. Az évek elteltével az új sövényünk igazi kincse lehet a kertünknek.

Szerző: Bugyi Zsolt