júliusi kert
Ajánló

Júliusi tennivalók a kertekben

Júliusban sem szabad tétlenkedni, sőt, és már a hideg évszakokra is el kell kezdeni felkészülni !

júliusi kerti munkák

Gyomirtás

Az eső gyorsan megindítja a gyomokat, ezért az egyik legfontosabb teendő ezek irtása a kiskertekben. Ez azért is fontos teendő, mert ha időben nem húzzuk, kapáljuk ki a gyomokat, akkor hamar magot érlelnek és szét is szórják azokat. Ezzel pedig csak újabb nehéz feladat elé állítanak bennünket, hiszen néhány nap és sokszoros gyommennyiséggel állunk majd szemben. A gyomirtásról sok okosságot megtudhatsz a következő videóból: 

Házilagos gyomirtó-teszt – videó

Termés betakarítás

Már korábban is jeleztük, hogy a termés betakarítás is lényeges. Nyár derekára a legtöbb zöldség és gyümölcs már érik és elkezdhetjük a betakarítást. Ilyenkor célszerű minden érett termést leszedni, még akkor is, ha az szemmel láthatóan kukacos, vagy sérült, vagy megrágták a csigák. Ha ezeket ott hagyjuk és elkezdenek rothadni, számos gombabetegség táptalajául szolgálhatnak. Figyeljünk arra, hogy a permetezéseket úgy időzítsük, hogy az eső ne mossa le, amit kijuttattunk a növényekre!

Vetés, szaporítás

Már javában szaporíthatjuk tőosztással az évelőinket és a zöld dugványozást is megkezdhetjük. Erről itt olvashatsz részletesen. Érdemes még csemegekukoricát, babot vetni, hiszen ezek folyamatosan, ősz végéig hozzák termésüket és betakaríthatóak. Az őszi saláta, retek, sárgarépa, cékla, fehérrépa, kelkáposzta és spenót betakarításhoz vessük el a magokat július végén, augusztus elején.

Ugyanígy a kétnyáriak magvetését is megkezdhetjük. Ha már virágoknál tartunk, ne feledkezzünk meg az évelők, egynyáriak elvirágzó, megszáradó növényi részeinek eltávolításáról sem.

A kerti, konyhai hulladékot pedig folyamatosan hordhatjuk a komposzt halomra, csak ne felejtsük el olykor átforgatni a komposztot.

fuszernovenyek-szaritasa

Fűszernövények gyűjtése, szárítása

A nyár folyamán érdemes gyűjteni és szárítva eltárolni a gyógy- és fűszernövényeket is. A napsütés hatására ugyanis ilyenkor a legintenzívebb a hatóanyag- és illóolaj tartalma ezeknek a növényeknek. Kakukkfű, bazsalikom, zsálya, csalán, citromfű, galaj, orbáncfű, körömvirág és még sorolhatnánk azokat a növényeket, amelyeket most kell begyűjteni, megszárítani és télire elspájzolni.

A fűszernövények szaporításához ezt a cikket ajánljuk: Még több fűszert a kertbe!

A fűszernövények szárításáról és tárolásáról pedig itt tudhatsz meg többet: Rabul ejtett nyár avagy fűszernövények télire

Madarak gondozása nyáron

Okos kertész, aki ilyenkor gondol a madarakra is. Nem csak azért, mert a hőségben nekik is szükségük van ivóvízre, hanem azért is, mert ha a kertünkben találnak itatót, akkor a közelben maradnak, és ott pusztítják a kártevőket.

Öntözés nyáron

Fontos teendő ebben a hőségben továbbra is a rendszeres és alapos öntözés. Enélkül a zöldségeink termése, a virágok, fák, bokrok, gyümölcsök mind-mind kárba veszhetnek, nem beszélve az eddig bele fektetett rengeteg munkáról! A talaj felső rétegének lazításával is segíthetjük vissza tartani a nedvességet.

Jégvédelem

Nem árt felkészülni a jég elleni védelemre is, hiszen bármikor lecsaphat egy vihar, ami hozhat magával mindent letaroló jégesőt. A legegyszerűbb, ha kikészítünk a növények mellé egy jókora Raschel-hálót, amit, ha jön a vihar, csak gyorsan rá kell húzni az ágyásokra, és valamennyire megvédi a növényeinket.

raschel-halo

Raschel-háló