Ajánló

Színt a kertbe! – így készíts virágágyást

Telepítsek virágágyást? De hogyan, és milyet érdemes a kertembe? 

A kerttulajdonosok általában néhány örökzölden eltöltött év után elkezdik hiányolni a virágokat a kertjükből. Ráébrednek, hogy innen-onnan hiányzik egy színfolt, vagy csak jó lenne néha saját kertből szedett virágot tenni a vázába. Ekkor szánja rá magát, hogy virágágyást telepít!
De hogyan, és milyet?!

virágágyás

Egy ilyen burjánzó virágágyás megtervezése nagy kihívás ugyan, de a látvány minden fáradságot megér 🙂

A virágágyásokat több kategóriába soroljuk:

Kialakíthatunk rabatt ágyat, ami azt jelenti, hogy az ágyás mindkét hosszanti oldaláról látható, 1-2 méter széles, többnyire sétáló utak közelében létesített szalagszerű virágágy, melyben a legmagasabb növények középen, az alacsonyabbak pedig a széleken helyezkednek el.

rabatt ágyás

rabatt-ágy

A border ágy egy oldalról látható, falak vagy kerítések elé ültetett szalagszerű virágágyás, melyben a magas növények leghátul, az alacsonyabbak pedig lépcsőzetes fokozatosságot tartva előrébb helyezkednek el.

virágágyás fal

border ágy

A szőnyegágyba rendszerint alacsony, de közel azonos növekedési eséllyel rendelkező fajok kerülnek, melyeket akár még nyírni is lehet.

clark ádám tér

Egy geometriai példa: Clark Ádám tér, Budapest

A geometriai virágágyások négyszög, kör, háromszög, stb. geometriai formák virágokból történő előállítását jelenti. Geometriai virágágyásba főleg egynyári növényeket ültetnek. Ezeket gyepfelület vagy út határolja, de egy szépen ültetett és gondozott körforgalom is geometriai virágágyás.

geometrikus virágágyás

Szabálytalan virágfoltok tájképi kertekben elhelyezett, vagy fákkal, cserjékkel határolt gyepfelületekben helyezhetők el. Két típusát különböztetjük meg, az egyik az amőba ágy, ami csak arányaiban alkalmazkodik a gyepfelület nagyságához, a másik a mértani idomra emlékeztető ágy, formájával az út vezetéséhez igazodik.

virágágyás 1

Tarka virágfelületet ad a milflőr- (millefleure-) ágy. Ilyenkor 4-5 fajta növényt ültetünk ki váltakozva úgy, hogy azonos fajták ne kerüljenek egymás mellé.

A hely megválasztása

Vegyük figyelembe a hely adottságait, hol mutat legjobban, honnan a legjobban látható virágágyásunk és hol a legkedvezőbbek a környezeti adottságok

Ha már eldöntöttük, hogy milyen formájúra szeretnénk kialakítani a virágágyásunkat, ideje átgondolni, hogyan is helyezzük el a kiválasztott növényeket. Az elhelyezés lehet egységes, szegélyezett vagy vegyes. Egységes és szegélyezett ültetést egynyárival érdemes kialakítani. Az évelő virágokat vegyes ültetési stílusban telepítsük! Egy-egy fajtából ne egyetlen példányt, hanem 3-5 tövet ültessünk egy csoportba.