gyerekbarát kert
Ajánló

Tehát akkor milyen is a gyermekbarát kert?

Az élet veszélyes. Eddig még senki sem élte túl. 

A viccet félretéve, valóban lehetnek egy kertben is olyan dolgok, amik veszélyt jelenthetnek ránk, a háziállatainkra vagy a gyerekeinkre. De ha ebből kiindulva szeretnénk kertet tervezni, nem lesz túl látványos az eredmény, mert a maga módján bármi okozhat bajt. Inkább nézzük meg, mik azok a dolgok, amikre tényleg oda kell figyelni és mik azok, amikkel a riogatás ellenére felesleges foglalkoznunk.

Egy kert létesítése vagy a kertes házba való költözés egyik leggyakoribb motivációja a gyermekáldás. Minden szülő a kertben önfeledten szaladgáló, fűben hentergő, az öntöző vízsugarán átugráló gyerekként szeretné látni a kölkét. Egészen addig, amíg az újdonsült anyuka egy borús napon el nem merül a mamás fórumok mindenben veszélyt látó világában, és hirtelen a kert már nem is tűnik olyan idilli helynek. Kiálló gyökerek, éles sarkú kerti bútorok és gyermek vérre szomjazó, mérgező növények világává alakul pikk-pakk.

Persze a kert, mint minden dolog a világon, jelenthet veszélyt a gyermekünkre, de mi is, és előttünk számos generáció nőtt fel “gyerek barátságtalan” kertekben. Pedig kertjeink telis-tele vannak mérgező növényekkel a begóniától, az íriszen át, a leanderig, de mégsem hallunk arról, hogy bárki is mérgezést kapott volna, mert lelegelt egy tiszafát!

gyermekbarát kert

Persze azért ésszerű óvintézkedéseket tehetünk. Nem célszerű például kerti sisakvirágot (Aconimtum tamarrum) ültetni egy kisgyerekes kertbe, mert ennek még az érintése is mérgező. Továbbá érdemes kerülni a nagyon tüskés növényeket is, mint a rózsa vagy a kaktusz. Saját tapasztalatból mondom, hogy kellemetlen időtöltés kaktusz tüskéket szedegetni egy síró gyerek tenyeréből. Ha mégsem szeretnénk lemondani ezekről a növényekről, egyszerűen kerítsük el őket. A kerti medencét és tavat is barikádozzuk el, hisz ezek tényleg komoly veszélyt jelenthetnek egy csetlő-botló kis emberre.

Nem túl jó ötlet nagyon pedáns és sérülékeny kertet fenntartani, amíg a gyerekek fel nem nőnek, mert elkerülhetetlen, hogy néhány növény taposásos- vagy focilabda-terheléses teszten essen át. Ami nem annyira a gyerek, sokkal inkább a kert gondozójának idegállapotára jelent veszélyt.

Tehát akkor milyen is a gyerekbarát kert? Buja, tágas, tele illatokkal, színekkel és felfedezésre váró zugokkal, hogy az az emberpalánta ne csak egy táblagép képernyőjén keresztül tapasztalja meg ezt a gyönyörű világot!