kerttervezés, veteményes, vetőmag
Ajánló

Így állj neki a kerttervezésnek!

A tél legmélyebb bugyraiban feleslegesnek vagy legalábbis korainak hathat a tavaszi kerti teendőkkel foglalkozni. De bármilyen távolinak is tűnik, a tavasz előbb-utóbb ismét ránk köszönt és akkor hirtelen annyi dolgunk lesz a feltámadó kerti birodalomban, hogy alig győzzük majd  szusszal. Ezért célszerű ilyenkor elütni a sötét délutáni/esti órákat azzal, hogy pontosan megtervezzük a jövő évi tennivalókat, projekteket. .

Értelemszerűen kezdjük a listát az elmaradt projektekkel. Mert remélem, hogy nem én vagyok az egyetlen hobbi-kertész, aki a terveinek legföljebb a 70-80 százalékával végez. Oh, bárcsak lenne két életem! Az egyiket simán non-stop a kertben tölteném.

Szánjunk rá időt, és kutassunk. A kertészeti magazinok és az internet telis-tele van szuper ötletekkel. Most jut arra időnk, hogy inspirálódjunk. Gyűjtögessük ki a nekünk tetsző megoldásokat, olvassunk utána a tervezett növények igényeinek, sőt attól se riadjunk vissza, hogy papírt és ceruzát ragadjunk és megtervezzük, amit szeretnénk csinálni! A legvázlatosabb terv is rengeteget segíthet abban, hogy miből mit és hová ültessünk.

A legnagyobb körültekintést talán a veteményes tervezése igényli. Hiszen legtöbbünknek csak néhány négyzetméter áll a rendelkezésére, ebből kell kihozni a legtöbbet. Mérjük le, hogy pontosan mekkora területen tudunk majd gazdálkodni és számoljuk ki, hogy nagyjából mennyi növényt fogunk tudni felnevelni az adott területen. Fölösleges több hektárra való magot venni, mert a vetőmagok maximum egy-két évig őrzik meg a csírázóképességüket.

Gondoljuk végig, hogy mik azok a zöldségek, amikből sokat fogyasztunk, amit nagyon szeretünk és először ezeket helyezzük el a jövőbeli kertben. Ha még maradt hely, oda jöhet majd egy-két kísérleti egyed. Ha még nincs nagy gyakorlatunk a zöldségtermesztés terén, érdemes olyan, kevésbé “hisztis” egyedekkel próbálkozni, mint a paradicsom, a hagyma, a fokhagyma, a borsó, a bab vagy a cukkini. Persze ezekkel is mellé lehet fogni, de alapvetően jól nevelhetőek.

veteményes, tervezés, zöldség

Érdemes olyan dolgokat is rendelni, amik tavasz végéig leteremnek, így kora nyáron le lehet őket váltani másra. Ilyen például a retek és a spenót. Ezeket májusig betakaríthatjuk – és milyen nagy örömmel tesszük majd! Zsenge retek vajas kenyérrel, isteni! A friss spenótból készült főzelék pedig egészen más kategória, mint a mirelit – és ezek  helyére jöhet például a paradicsom.

A vetőmagokat is nyugodtan elkezdhetjük már most beszerezni. Találhatunk belőlük a szupermarketekben vagy  a kertészeti és barkácsáruházakban is. Alapvetően itt is jó eséllyel kaphatunk kifogástalan termékeket, de nagyobb rá az esély, hogy öreg, csírázásra már nem képes magokat sóznak ránk. Ezért biztosabb, ha bemegyünk a legközelebbi gazdaboltba, itt kaphatunk még néhány jó tanácsot is. De ne féljünk felcsapni az internetet sem! Elég sok hazai és külföldi oldal foglalkozik vetőmag-értékesítéssel, és ezeken a helyeken egészen különleges növények magvait is beszerezhetjük, mint a vörösbelű retek, az  illatos robbanódinnye vagy a kék paradicsom.

Csak győzzön választani az ember! Máris könnyebb kiválasztani a tavaszt 🙂

Ez a cikk a BBC Kertvilágban is olvasható.